vineri, 1 august 2008

J.O. Beijing 2008 - Sportivele trebuie sa demonstreze ca sunt femei!

In 2008, la Beijing femeile vor trebui sa demonstreze ca sunt femei. Potrivit The Guardian, oficialii chinezi si-au propus sa determine sexul real prin analize de singe.

Tu ce parere ai?

La Olimpiada din Mexic din 1968 s-a facut pentru prima oara un astfel de control, dupa suspiciunea ca anumite atlete luasera atit de multe anabolizante incit erau mai mult barbati decit femei. Controalele au fost prost primite de sportivi si public fiind vazute ca o procedura umilitoare, ceea ce a si dus la renuntarea la ele. Mai tirziu, Comitetul International Olimpic a cochetat cu teste genetice care determina sexul pe baza cromozomilor. XY pentru barbati si XX pentru femei.

Si acest test a fost respins de multi geneticieni pe baza faptului ca la fiecare 1000 de copii, unul se naste cu nepotrivirea intre sexul real si cromozomi, o conditie numita cromozomi mozaicati. In 1996, la jocurile de la Atlanta, opt atlete au picat testul cromozomilor dar au cistigat la apel cind s-a determinat ca "sufereau" de aceasta nepotrivire. Din acest motiv Comitetul a decis sa renunte la testul controversat si el nu a mai fost folosit in 2000 la Sidney. Persoanele care fac o operatie de schimbare de sex au voie sa participe la Olimpiada, daca asteapta 2 ani de la operatie.

Santhi Soundarajan a fost fortata recent sa renunte la medalia pe care a cistigat-o in 2006 pentru ca a picat testul sexului desi a trait toata viata ca femeie. Presiunea a determinat-o sa incerce sa se sinucida. Heidi Krieger - membra a lotului Germaniei de Est in perioada in care atletele est germane erau acuzate ca practica cure de anabolizante menite sa le schimbe calitatile fizice. Tinara aruncatoare cu greutatea de doar 16 ani a inceput un tratament cu steroizi si anticonceptionale care a dus la mai multe probleme fizice si psihice. Heidi a recurs in final la o operatie de schimbare de sex.

Edinanci Silva este o jucatoare de Judo din Brazilia care are ambele organe genitale - masculine si feminine. Ea a facut o operatie de renuntare la sexul masculin in anii 90 si a putut participa la olimpiadele din 1996, 2000 si 2004. Oponenta in fata careia a cistigat titlul la Sidney a acuzat-o ca pierdut din cauza ca a concurat impotriva unui barbat. Oficialii au facut teste care au determinat ca Silva este intr-adevar femeie.

Dora Ratjen - celebra in timpul dominatiei fasciste pentru vocea grava si pentru refuzul de a face dus impreuna cu alte atlete s-a dovedit pina la urma a fi barbat. Hitler avea nevoie de medalii cu care sa justifice suprematia ariana, lucru care a dus la inscrierea unui barbat in cursa de saritura in inaltime. Stella Walsh - atleta americana de origine poloneza a detinut recordul de cea mai rapida femeie din lume in anii 30. Ea a murit in urma unui accident si atunci s-a constatat ca avea ambele organe genitale.

http://www.pepsi.ro/articol/j-o-beijing-sportivele-trebuie-sa-demonstreze-ca-sunt-femei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Şi tu eşti logat(ă)? Dacă da, poţi comenta.

Comentarii recente